Керівники Європейського Союзу заявляють, що пропозиція підписання Угоди про асоціацію з Україною на Вільнюському саміті "Східного партнерства" все ще залишається на порядку денному, незважаючи на рішення уряду України призупинити підготовку до підписання угоди.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу і голови Європейської ради Германа ван Ромпея.

"Пропозиція підписання беспрецедентної Угоди про асоціацію з глибокою і всеосяжною зоною вільної торгівлі - все ще на порядку денному. Це потребує політичної волі з боку українських лідерів, рішучих дій та значного поступу у виконанні умов, поставлених перед Україною у грудні 2012 року", - йдеться у заяві Баррозу і Ромпея.

Відео дня

"Водночас, як ми знаємо про зовнішній тиск, під який потрапила Україна, ми переконані, що короткотермінові міркування не повинні перекреслювати довготривалі переваги, які принесе це партнерство. Ми твердо не подяляємо російську позицію та дії у цьому зв'язку", - заявили керівники ЄС

"Продовження міцних відносин з Європейським Союзом не відбувається за рахунок відносин наших східних партнерів з іншими їхніми сусідами - такими як Росія. "Східне партнерство" було започатковане як виграшна справа для усіх, і ми готові пояснити Російській Федерації обопільні вигоди та вплив від збільшення торгівлі з нашими партнерами", - зазначається у заяві.

Керіники ЄС також наголосили на двосторонньому характері Угоди про асоціацію, відкинувши пропозицію про тристронні консультації у форматі ЄС-Україна-Росія, що було запропоновано урядом України.

Баррозу і Ромпей заявили також, що високо цінують виступи українців за європейську інтеграцію. "Українські громадяни знову продемонстрували в ці останні дні, що вони повністю розуміють історичну природу європейської асоціації", - йдеться у заяві.