Страсбург. 24 січня. УНІАН. Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) констатувала проблеми зі свободою засобів масової інформації в низці країн Європи.
Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у резолюції “Стан свободи медіа в Європі”, схваленій на сесії ПАРЄ сьогодні.
В своїй резолюції Асамблея підкреслила, що свобода слова та інформації є наріжним каменем належного державного управління та процвітаючої демократії, а також фундаментальним зобов’язанням країн-членів Ради Європи.
Разом з тим, зазначила Асамблея, ці зобов’язання не завжди виконуються в повному обсязі.
Так, депутати засудили чисельні напади на журналістів, що займаються розслідуваннями, а також на осіб, що співпрацюють з такими журналістами, таких, як російський адвокат Сергій Магнатський, який помер у в’язниці.
У резолюції висловлюється привітання факту засудження низки вбивць журналістів в Хорватії, Росії та Туреччині, однак наголошується на необхідності додаткових розслідувань з тим, щоб виявити можливих помічників в скоєнні таких вбивств.
Що стосується значної кількості вбивств та серйозних фізичних нападів на журналістів в Росії, то ПАРЄ привітала створення Слідчого комітету Російської Федерації при Президенті та запросила Комісара з прав людини Ради Європи підготувати доповідь щодо зусиль Росії на шляху ефективного подолання безкарності численних вбивць журналістів та правозахисників.
Щодо ситуації в Туреччині, то депутати Асамблеї схвалили прийняття парламентом Туреччини Третього пакету судових реформ, який може попередити від тривалих термінів ув’язнення в майбутньому, однак із стурбованістю відзначили, що ті, хто вже були засуджені, на тривалий час залишаться в ув’язненні. Крім того, ПАРЄ висловила стурбованість значною кількістю кримінальних розслідувань проти журналістів.
ПАРЄ засудила триваючі систематичні порушення свободи ЗМІ в Білорусі, і закликала владу цієї країни належним чином розслідувати зникнення Дмитра Завадського та смерті засновника сайту “Хартія 97”Олега Бабаніна, а також негайно звільнити з в’язниці Олеся Бяляцького, а також припинити переслідування низки інших журналістів та правозахисників.
Депутати висловили жаль з приводу надмірного застосування кримінальних законів щодо наклепу в Азербайджані та Туреччині, а також надмірні дії проти журналістів в рамках відповідного цивільного права у Вірменії, Болгарії та Молдові.
В резолюції міститься заклик до Вірменії, Азербайджану, Росії, Туреччини та України, де під час нещодавніх виборів міжнародні спостерігачі виявили тенденційний медіа-простір та інші недоліки, виправити їх.
Асамблея також висловила жаль щодо того, що не в усіх країнах-членах Ради Європи досягнуто прозорості щодо власників ЗМІ.
Крім того, депутати ПАРЄ висловили стурбованість щодо останніх повідомлень про тиск на компанії громадського мовлення в Угорщині, Італії, Румунії, Сербії, Іспанії та України.
В ході голосування за проект резолюції до неї було внесені дві поправки, представлені депутатами від “Батьківщини”, членами української делегації в ПАРЄ.
Згідно з цими поправками, ПАРЄ висловила стурбованість спробами відновити кримінальну відповідальність за наклеп в Україні, а також – рекордною кількістю порушень проти журналістів, зафіксованих в 2012 році, особливо під час парламентських виборів 2012 року.

Разом з тим, ПАРЄ не змогла затвердити рекомендації Комітету міністірв Ради Європи.