Страсбург. 11 березня. УНІАН. Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Гнатовський став заступником голови Комітету із запобігання тортурам та негуманному і деградуючому поводженню Ради Європи.
Про це УНІАН повідомили у представництві України при Раді Європи.
Згідно з повідомленням, вибори відбулися 7 березня в ході чергової сесії Комітету.
До Бюро комітету також увійшли Латіф Хусейнов (Азербайджан), обраний Головою, та Марзена Ксель (Польща), обрана першим заступником голови.
Європейський комітет із запобігання тортурам є контрольним механізмом Європейської конвенції про запобігання катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню, яка встановлює несудові засоби захисту прав ув’язнених.
Основною формою роботи комітету є інспекційні візити до країн-учасниць Конвенції для перевірки стану дотримання прав осіб, позбавлених волі державою. За підсумками візитів готуються звіти про ситуацію у сфері заборони тортур та нелюдського поводження у відповідних країнах, які оприлюднюються за згодою урядів цих країн.
Комітет складається з незалежних неурядових експертів з фаховим досвідом в галузях права, медицини (у тому числі психіатрії), діяльності правоохоронних органів. Вони обираються Комітетом Міністрів Ради Європи на чотирирічний термін.
М.Гнатовський є членом Комітету від України з 2009 року.