Брюссель. 18 лютого. УНІАН. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав ЄС надати перспективу подальшої інтеграції країнам “Східного партнерства”.
Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Литви, розповсюдженому на його офіційному сайті.
“Деякі партнери зробили їх європейський вибір. Тож, угоди про асоціацію мали б розглядатися не як максимум, але, скоріше, як самий перший крок до подальшого прогресивного розвитку. Очікування партнерів дуже високі, і наша відповідь має бути чіткою: наші двері не закриті в тривалій перспективі”, - цитуються в повідомленні слова Л.Лінкявічюса.
В повідомленні нагадується, що напередодні Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на листопад, Рада закордонних справ сьогодні на своєму засіданні схвалила висновки, в яких знову зазначається важливість “Східного партнерства”, а також цілей прискорення політичної асоціації та поглиблення економічної інтеграції.
За словами міністра закордонних справ Литви, головним пріоритетом майбутнього Вільнюського саміту є підписання угоди про асоціацію, включаючи глибоку та всебічну зону вільної торгівлі з Україною, якщо країна продовжить належну реалізацію реформ, а також завершення переговорів про угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Молдовою, Грузією та Вірменією.
При цьому, Л.Лінкявічюс висловив переконання у важливості початку застосування положень про зону вільної торгівлі цих угод так швидко, як тільки буде можливо – ще до ратифікації угод.
“Вільнюський саміт – також важливий етап визначення довготривалої перспективи для “Східного партнерства”. Нам варто відповісти на запитання щодо того, чи адекватні наші ресурси, і чи приваблюють достатньо наші ініціатив, і чи забезпечують вони принцип “більше за більше” в наших відносинах з партнерами”, - наголосив литовський міністр.