Брюссель. 5 лютого. УНІАН. Термін дії меморандуму про взаєморозуміння між групою Прогресивного Альянсу соціалістів та демократів Європарламенту та українською Партією регіонів завершився восени 2012 року.
Про це під час спілкування у чаті на Фейсбуці заявив лідер соціалістів Європарламенту, австрійський депутат Ханнес Свобода.
“Угода між групою соціалістів та демократів та українською партією регіонів завершилася вже минулої осені. Ми перебуваємо в діалозі з Партією регіонів, однак ми чітко сказали, що успішна реалізація пропозицій спеціальної делегації ЄС на чолі з Олександром Кваснєвським та Петом Коксом є передумовою для подальшої тісної співпраці”, - сказав депутат.
Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня 2010 року Партія регіонів та група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європарламенті підписали меморандум про співробітництво.
Згідно з документом, співробітництво мало бути у першу чергу спрямоване на поглиблення обізнаності та створення форуму для широкої дискусії щодо політичної ситуації в Україні та Європейському Союзі, обговорення процесів європейської інтеграції України, надання інформації щодо структур та політики соціал-демократичного руху в ЄС, а також підтримку прагнення Партії регіонів «подолати нинішню ситуацію серйозного партійно-політичного протистояння та встановити в Україні клімат демократичної згуртованості, включаючи посилення демократичних інституцій та верховенства права, а також подальший вільний розвиток ЗМІ.
Після винесенні перших вироків колишнім прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, міністру внутрішніх справ Юрію Луценку та іншим членам уряду, лідер соціалістів Х.Свобода заявляв про можливість розриву меморандуму про взаєморозуміння.
З червня 2012 року в Україні працює місія Європарламенту на чолі з Олександром Кваснєвським та Петом Коксом, яка відстежує кримінальні справи проти лідерів української опозиції.