Відень. 17 січня. УНІАН. Міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявляє, що Україна виконає поради спостерігачів від ОБСЄ щодо останніх парламентських виборів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Відні, де він представив пріоритети українського головування Постійній Раді ОБСЄ.
“Ми серйозно ставимося до всіх пунктів, висловлених у фінальній заяві, і наше бажання – покращити виборчий процес, шляхом покращення виборчого законодавства, і Україна, переконаний, наслідуватиме пораді ОБСЄ/БДІПЛ схвалити новий Виборчий кодекс”, - сказав український міністр.
Він також зазначив, що Україна здійснить кроки для схвалення нового законодавства щодо посилення прозорості фінансування політичних партій.
“Ми розуміємо потребу покращити ситуації в цій сфері”, - сказав Л.Кожара.
Разом з тим, український міністр закликав спостерігачів ОБСЄ утримуватися від політичних заяв.
“Ми також серйозно сприймаємо певні політичні заяви від ОБСЄ/БДІПЛ, зокрема, заяву про те, що останні вибори в Україні стали свого роду шляхом назад. Для багатьох українців така політична формула залишається незрозумілою, оскільки ми віримо, що ОБСЄ/ЮДІПЛ довело, що є професійною організацією, і такого роду політичні заяви не роблять внеску в позитивну роль ОБСЄ/ЮДІПЛ, оскільки коли ми візьмемо цю політичну заяву про крок назад, то я запитаю: У порівнянні з якими виборами?”, - сказав Л.Кожара.
Міністр додав, що порівнювати парламентські вибори 2012 року з попередніми президентськими 2010 року неправильно, оскільки ці вибори відрізнялися за організацією.
“Саме тому ми підтримуємо ОБСЄ/БДІПЛ, однак водночас закликає цей важливий інститут дотримуватися у своїй професійній діяльності своєї методології”, - сказав він.
Як повідомляв УНІАН, міжнародні спостерігачі під егідою ОБСЄ у своєму звіті зазначили, що останні парламентські вибори, які відбулися в Україні 28 жовтня 2012 року, стали певною мірою кроком назад у розвитку демократичних виборів в Україні. Спостерігачі, зокрема, зазначили, що передвиборча кампанія була затьмарена відсутністю рівних можливостей для кандидатів та зловживаннями бюджетними коштами з боку представників правлячої партії.